dilluns, 10 de gener del 2011

L'amfiteatre de Itàlica.


L'amfiteatre de Itàlica va ser construït en època de l'emperador Adrià, i es trobava situat molt a prop de una de les portes principals de la ciutat. Com tots els amfiteatres hi trobem les diferents parts que el formen com són la arena, el podium i la cavea.

La cavea es sosté sobre una base de murs concèntric i passadissos amb volta. L'arena es troba delimitada per el podium i la ima cavea; finalment s'eleven la media i summa cavea. Actualment només conservam fins la media cavea.

En les entrades est i oest de l'edifici trobam una superposició d'ordres arquitectònics, mentres que als altres fronts (meridional i septentrional) només existeix un ordre, això fa que l'edifici sigui més lleuger.

Els models creats de planta de l'edifici, com el de Golvin, consten de dos grans eixos de distribució que s'orienten d'est a oest, son dos grans passadissos amb volta. Aquests, estan tallats per quatre passadissos excèntrics, casi paral·lels al l'eix principal. Cada costat disponia de tres entrades als passadissos amb escalinates que donaven accés a la cavea.

La resta de la planta en el seus sectors septentrional i meridional, té una tendencia elipítica que s'articula mitjançant galeries anulars que rodeja l'edifici i el conecta amb els passadissos abans esmentats. En el passadissos que van de nord a sud hi ha enormes pilastres de "opus caementicium", i el paviment es de pedra de Tarifa. A la fossa de les besties s'entrava per entrades exteriors laterals i també consta d'una sala que es va utilitzar per donar culte a "Caelestis".
Bibliografia:
-Beltrán, J. i Rodríguez, J.M. Itálica, espacios de culto en el anfiteatro. Universidad de Sevilla, Sevilla, 2004.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada