dijous, 13 de gener del 2011

Temple de Itàlica

En primer lloc parlarem del temple de Itàlica, el temple que presideix el conjunt sagrat s'anomena Traianeum (reb aquest nom per que va dedicat a l'emperador Trajà divinitzat). Trobem una alternança de exedras al pòrtic, una rectangular i dues semicirculars i l'us de marbres policromats. Cal dir que s'han trobat restes de marbres blancs i policromats que revestien el mur del pòrtic.



El conjunt consta d'una plaça que estava un nivell per davall del pòrtic, no es conserven evidències de la seva pavimentació, tot i que segurament hi estava. Tampoc es conserva l'Ara que sabem que era rectangular i sabem que estava fet de peces de marbre pels seus basaments. Del temple propiament dit només conservam els basaments, les seves mesures són de 29 per 47 metres. S'hi accedia per una escalinata que estava a la façana principal de l'edifici, sabem que l'ordre usat va ser el corinti, capitells de marbre. Era un temple perípter i octàstil ( l'únic en tota Hispània), les columnes feien uns 11 metres d'alt i el mur exterior de la cella estava decorat per pilastres de la mateixa altura que les columnes. És una tipologia de temple usat en l'imperi Romà per al culte imperial.

Finalment, trobem una obra escultòrica de gran qualitat, és obra de culte, entre elles Trajà divinitzat. Són obres de gran qualitat tècnica i plàstica, com el conjunt d'epígrafs que van dedicades a diverses divinitats: Apol·lo, Victoria Augusta i el Geni de les colònia. A més, també s'han trobat escultures que estaven situades a l'exedra, i també una esculutura de Adriano divinitzat.



Trajà divinitzat
Bibliografia:
-Caballos, A. Marín, J. i Rodríguez, J.M. Itàlica arqueolóliga. Universidad de Sevilla, Sevilla, 2006.
-Luzón Nogué, J.M. La Itàlica de Adriano. Excma diputación de Sevilla, Sevilla, 1979.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada