dijous, 2 de desembre del 2010

El teatre romà de Itàlica III: Un anàlisi dels elements estructurals


En aquesta darrera entrada referida als elements estructurals del teatre romà de Itàlica es centrara en el porticus post scaenam i l'estrutura superior del teatre.

Porticus Post Scaenam

El porticus post scaenam té una funció molt definida, és el lloc on els espectadors durant els descansos de les diferents representacions teatrals que es duien a terme gaudien d'aixopluc en cas de pluja o lloc d'esbarjo. El paviment d'aquesta zona es troba actualment restaurat, i en la reconstrucció que es va dur a terme es va optar per a restaurar la zona del paviment més antiga, tot i que consta de quatre paviments més, de diferents èpoques que són el primer el més modern és de materials calcaris es troba conservat molt parcialment, ja que s'han expoliat ceràmiques vidriades, davall d'aques es va identificar un segon paviment construit per una prima capa de opus signinum, aquests dos daten del segle IV després de crist. A principis del segle III després de crist es va construir el tercer paviment, que és de terra sigillata africana, cobres la part inferior de les bases originals de les columnes de la galeria oest, i parcialment els murs construïts entre elles. El quart paviment, realitzat en època augustea, els seus materials es daten del canvi de Era. Gràcies als descobriment dels diferents paviments s'ha pogut saber que hi va haver-hi dues grans fases constructives: la cosntrucció inicial i una important reforma a principis del segle III.

A continuació definirem alguns dels elemensts que conforment el porticus post scaenam que són pedestals, murs de tancaments, murs de contorn, l'estanc central, les galeries nord, sud, est i oest.
-Els pedestals: A les galeries oest i nord del pòrtic s'han trobat pedestals per a escultures que donada la seva forma rectangular evidencien que podien ser per estatues eqüestres, aquests pedestals són de marbre majoritariament. També se n'han trobat als murs que es troben a l'intercolumni.
-Els murs de tancament: La seva presència la trobam a les quatre galeries que configuren el pòrtic, són de 40 cm d'amplada a la galeria oest, de 34 a la sud i nord, serveixen per unir els elements sustentants exteriors, i també als pedestals situats als intercolumnis. La seva altre funció és evitar l'entrada de terres i sediments, ja que es suposa que estaven ajardinades les diferents estàncies de les galeries.
-El mur de contorn: Tan sols podem identificar una part del mur, constituit de pedra calissa que només sabem que tenia 119 cm d'amplada.
-Estancia central: És de forma rectangular, les seves mides són 10,90x3,60 m. Presenta una planta mixtilínea que s'obre en petits ninxols (un central rectangular i dos laterals semicirculars). Els seus paràmetres es varen realitzar en opus testaceum i revestits interiorment amb opus signinum.
-Galeria oest: És la primera construida coetània amb l'edifici escenic. Els intercolumnis s'articulen coincidint amb els espais oberts en el mur del fons.
-Galeria nord: És conserva no gran cosa, es coneixen les seves dues alineacions d'elements sustentants. La distancia entre amdues alineacions és de 4,50m.
-Galeria est: Les seves columnes no corresponen ni en número, ni en ubicació, ni modul amb les de la galeria oest, tampoc son perfectament paral·leles l'alineació d'aquestes.
-Galeria sur: De ella només coneixem i se documenta les dues primeres columnes exteriors en angle amb la galeria oest.
Finalment, el teatre també consta de una estructura superior que no es part de l'edifici. Rodeja la cauea el seu sector suroest. Tot el conjunt esta realitzat en opus caementicium.
Bibliografia:
-Rodríguez, O. El teatro romano de Itálica. Estudio arqueoarquitectónico. UAM Ediciones, Madrid 2004.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada