dijous, 13 de gener del 2011

Els mosaics de Itàlica

La majoria dels mosaics a Itàlica no s'han conservat, ja sigui per expoli, per una destrucció llaurant el camp, o el pas del temps. Els que s'han conservat ens presenten problema, el primer és la desubicació original del mosaic que no ens permet estudiar o saber on estaven i per a que servien. Queden una minoria de mosaic que són els que comentarem en aquesta entrada del bloc que encara es troben al seu enplaçament original, destaquen el mosaic del naixament de Venus,el mosaic de Neptú, el mosaic dels planetes i la casa del ocell.


La casa dels planetes és de les més importants pel seu mosaic. El paviment d'aquesa casa és de 5,85 per 6,70 metres. Consta de un gran cercle on en el seu interior hi ha set medallons amb set rostres, que conicideix segons el calendari romà amb cada un dels dies de la setmana. El medalló central i de dimensions més groses l'ocupa Venus. L'estat d'aquest mosaic és excel·lent, consta de set hexàgons, on hi ha set medallons amb els busts de divinitats planetaries, hi ha una composició molt similar a Tunísia, fet que demostra la homogeneïtat de l'art romà.


El mosaic del naixament de Venus consta d'un gran octàgon central amb una gran policromia, tot i el gran deterior es conserva la figura de Caelum a la part superior, Saturn a la part inferior o a l'esquerra Venus, on es representa la deesa dins una copinya que neix de l'espuma del mar. Esta envoltada d'altre ésser mitològics com tritons un jove i l'altre amb barba. A dos rectangles situats al costat de la imtge central trobem nimfes, que duen el nom per a identificar-les. Als cantons de la composició hi ha quatre octàgons on es representen els vents





El mosaic de Neptú, és dels més grans que s'han trobat a Itàlica, 8,7 per 7,3 metres, elaborat amb la t'ecnica del blanc i negre molt usada al segel II. Unicament la figura central, el deu Neptú, esta feta amb tessel·les de colors. Dins la composició trobem diferents monstres marins. La part exterior apareix decoradaamb escenes grotesques de la lluita dels pigmeus contra les grues, tema recurrent el l'art romà.


Un dels altres mosaics a destacar són els de la casa dels ocells, que es troba en el lloc original de la mateixa casa d'origen romà, és un dels més coneguts de Itàlica, i el nom de la casa ve donat per la temàtica representada al mosaic. El quadre central i de majors dimensions es troba pràcticament destruït, tot i que es pensa que hi podia havar-hi hagut representat Orfeu i els animals. Al voltant del quadre central hi ha 32 quadres on hi ha diverses aus. Un dels més conservats és una grua.












Bibliografia:

Luzón Nogué, J.M. La Italíca de Adriano, Exclm. Diputación Provicial de Sevilla, Sevilla, 1979.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada