dijous, 13 de gener del 2011

Art mobiliar de Itàlica

De l'art mobiliar d itàlica en trobem una gran varietat i una gran mostra sobretot conservada al museu arqueològic de Sevilla. D'aquestes obres en destaquen quatre grups que són gemmes i pedres tallades, objectes menors de bronce, terracotes i objectes d'os.



Les gemmes i pedres tallades és una costum freqüent en el món romà per adornar els anells amb una pedra tallada en negatiu, que moltes vegades eren usats com a segell. És un tipus d'art que s'ha trobat a la majoria d'excavacions romanes, podem dir que és un art menor generalitzat, era molt recurrent la representació de Déus.



Els objectes menors de bronce, les restes d'aquest tipus d'art són realment escassos a Itàlica, ja que ha estat constantment expoliada, tot i que es conserven alguns elements que ens faciliten la visió de la vida a les cases d'Itàlica, com són una espàtula, un ham, unes pinces, una plomada datada del segle II, una fermall del segle III, la figura romboidal, va ser trobada sobre el mosaic de Neptú del qual parlarem posteriorment, es nota l'esmalt que ha perdut.






Les terracotes d'Itàlica és una mostra d'artesania que ens ha deixat molts e molts testimonis de la cida qüotidiana i popular, aquestes terracotes pertanyen a un taller concret. Entre elles hi ha varies tipologies de figures busts funeraris, exvots deformes o representacions populars dels Déus. Eren de unes mides pròximes als 15 centímetres d'alçada.




Els objectes d'os, el taller on es feien aquests objectes estava situat al costat del taller de terracotes, la major part dels objectes son agulles per cosir o subjectar els pentinats.




Bibliografia.




Luzón Nogué, J.M., La itàlica de Adriano, Sevilla, 1979, excma. diputación provincial de Sevilla.



























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada