dimecres, 24 de novembre del 2010

El teatre romà de Itàlica II: Un anàlisi dels elements estructurals del tatre


Seguint la publicació anterior en aquesta entrada ens centrarem en dos elements del teatre romà de Itàlica . Aquests elements són la scaena i el porticus postescaenam.

La scaena la podriem definir com a edifici escènic, aquest element consta de un mur orientat de nord a sud, que es desenvolupa a ambdós costats de l'eix de simetria també compartits per la cavea i l'ochestra. És una plataforma rectangular de 5,7 metres d'ample realitzada en opus caementicium, aquesta tècnica és la que usa un ciment creats pels romans, que la començaren a usar a principis del segle II, aquest ciments esta format per calç, arena i pedres lleugeres, es cobria amb materials lleugers que es disposaven de diferents formes per cobrir el nucli del ciment. En els extrems curts d'aquest nucli bàsic es projectaven cap a l'oest dos cubs també usant l'opus caementicium , de 4 metres costat fins arribar als murs de cada un dels itinera. Tenia un mur axial central recolzat directament sobre la plataforma citada, un tram recte que recorria l'escena de nord a sud i es quebrava en els extremes en direcció est-oest, configurant els laterals de l'esdifici. A l'est del mur axial es va construis una estructura longitudinal sustentada sobre el mur que s'usa com a encofrat. Estava froadat per sis nínxols semicirculars. Els capitells usat per a la construcció de la scaena són capitells corintis.
La scaena consta d'unes parts que seguidament esmentarem:
-Proscaenium: És front que salva el desnivell existent entre l'orchestra i la superfície escènica propiament dita, és a dir, la seva funció és estructura.
-Hyposcaenium: És l'espai cobert situat baix el pulpitum, que és la superfície escènica i plataforma de l'escaena, es fruit del desnivell existent entre l'escena (elevada artificialement) i l'orchestra, el seu caràcter és funcional.
- Parascaenia i uersurae: Són elements presetns en els teatres hel·lenístics, es tracta de dos grans espai quadrangulars situats a ambdós costats de l'escena i independents del a resta l'edifici.
Bibliografia:
-Rodríguez, O. El teatro romano de Itàlica: Estudio arqueoarquitectónico. Universidad Autónoma de Madrid, Madrid, 2004.
-Caballos, A. , Marín, J. i Rodríguez, J.M. Itálica arqueológica. Universidad de Sevilla, Sevilla, 2006.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada