dimecres, 3 de novembre del 2010

Orígens i evolució de Italica.

Ciutat Romana de Italica
L'antiga ciutat romana de Italica s'ubica a sota de l'actual poble de Santiponce a Sevilla. L'asentament romà a la vall del riu Guadalquivir s'estableix després de les II Guerres Púniques. va ser Cornelio Escipión que la va fundar l'any 206 a.C. amb un caràcter purament militar. Ocupava un petit conjunt de colines a les vores del riu Guadalquivir. El desenvolupament d'aquest campament cap a ciutat es va produir durant el segle II d.C. amb els emperadors Trajà i Adirà i es varen realitzar nomboroses i quantitatives millores tant dins l'àmbit de l'urbanisme i com relacionades amb l'arquitectura.

El traçat de Italica és un traçat ortogonal on els seus carrers es creuen de manera perpendicular formant illetes de forma rectangular, en aquestes illetes es situaven les cases residencials, domus. Aquestes cases molt problement varen estar habitades per les classes benestants de la ciutat, ja que el seu tamany és ampli i els mateirals usats i la decoració és a base de mosaics. la resta d'habitants de Italica vivien a la zona que es trobava a l'altre banda de la murada. cal destacar tot un conjunt d'edificis públics format pel Teatre, l'amfiteatre, les termes i el temple dedicat a Trajà.

Posteriorment durant es segles III i IV d.C. comenzà el declivi de la ciutat fins arribar al seu posterior abandó total.

Luzón Nogué, J. M., La Itálica de Adriano, Excma. diputación de Sevilla, 1975
http://www.arteespana.com/ciudadromana/italica.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada